A gasztronómia a táplálkozás színvonalának, minőségének mércéje. A mai korszerű, egészségesen táplálkozás híveinek asztalán rendszeresen megtalálhatjuk a halételeket.
A civilizált országokban egyre jobban előtérbe kerül a nehezen emészthető zsíros húsételek helyett a fehérjedús, könnyen emészthető, kalóriaszegény, de magas biológiai értékű halhús fogyasztása. Őseink számára bizonyára nem okozott nagy gondot a megszerzett zsákmány ehetővé tétele. Napjainkban is megmaradtak az ősi elkészítési módok, hiszen egy-egy horgászkirándulás elképzelhetetlen bográcsban főtt halászlé vagy nyárson sütött hal nélkül. Teljesen más ízek jönnek elő a szabadban készített ételeknél, mintha ilyenkor a természetadta mostohább körülmények - tűzrakás, vízhordás stb. - romantikus hangulata is fűszerként hatna. (Valamikor az igazi halászlé a Tisza vizével készült, csak a Tisza vize akkor más volt.)
A konyhaművészet fejlődése során a halételek elkészítésében is rendkívüli változatosság alakult ki.
Ugyanazt az ételt többféle módon is elkészíthetjük, mint ahogy a halászléfőzésnél láthatjuk, de ugyanazt a halat is számtalan ízesítéssel süthetjük, főzhetjük. "Ahány ház, annyi szokás" - az ország különböző tájain más fűszerekkel, más módszerrel készül el, de másképp készítik határainkon túl is.
A halételek receptjei nem hiányoznak egyik szakácskönyvből sem, sőt kimondottan csak halételekkel foglalkozó szakácskönyvek is készültek. Ezek közé tartozik Tolnai Kálmán e munkája is, kinek már tizenkét szakácskönyve jelent meg négyféle nyelven - hírnevet szerezve konyhaművészetének.
A hagyományos halételek mellett bemutatja a ritkábban tálalt halsalátákat, - kocsonyákat és a kaviárkészítést. A közismert békés- és ragadozóhalak elkészítésén túl kitér a kevésbé ismert növényevő halfajták - amur, busa - elkészítésének módjára is. Sokan idegenkednek ezektől a halaktól, de csak azért, mert hagyományos módon próbálták elkészíteni és úgy nem ízlett. Megváltozik a véleményük, ha betartják a szerző előírását az elkészítés során és az ajánlott fűszereket használják.
Bizonyára örömmel fogadja horgász és nem horgász egyaránt e szakácskönyvet, de a háziasszonynak is nagy segítséget nyújthat, hogy ne mindig a megszokott ízek kerüljenek a család asztalára, hiszen a rendszeres halfogyasztásnál a változatosság elengedhetetlen feltétel.