Az iparszerű állattartásban dolgozó szakmunkások kérdéseire a korszerű állathigiénia szempontjai alapján felel a szerző; dr. Szovátay György. A válaszok egy-egy szakterület megismerését segítik. Nagyüzemeink az állatok termelőképességét környezeti hiányosságok miatt nem tudják megfelelően hasznosítani. Az állatok megbetegednek, és ezért csökken a tej-, a tojástermelés, a súlygyarapodás. Az állattartás gazdaságos eredményeit a tenyésztési és takarmányozási ismeretek mellett a környezet-higiéniai ismeretek alkalmazásával tovább növelhetjük. Ehhez kell felhasználni a tudomány valamennyi eredményét. Könyvünkben egyszerű érzékszervi és helyszíni gyors vizsgálati módszereket ismertetünk, amelyek segítségével az állattenyésztő szakmunkás ellenőrizni tudja az állatok környezetét, hogy az mennyiben felel meg életüknek. A környezetnek számos összetevője van. Ezek közül elsősorban az alakíthatókkal foglalkozunk: a takarmányozás ellenőrzésével (a legelő, a szálas takarmány, az ipari és állati eredetű takarmányok, az ivóvíz vizsgálatával); az istálló levegőjével (a hőmérséklettel, a páratartalommal a légmozgással, a megvilágítással stb.); a pihenőhellyel (a padozattal és az almozással); a fertőtlenítéssel, mert az állattartás egyéb teendőit (az állatok megfigyelését, ellését, felnevelését stb.) sorozatunk többi kötete tárgyalja részletesen.