Varró A. Béla: Magyar fűszeres növények termelése; gyűjtése, alkalmazása. (Bp. 1943.) Székely ny. 132 p. Fűzve, illusztrált kiadói borítékban. A tartalomból: Háziasszony és a magyar fűszer, A méz mint ízesítő, Fűszeres ecetek, Fűszermenetrend.
A fűszereket; mint annyi sok mást, Kelet adta nekünk. Amióta a rómaiak hódításaik révén megismerkedtek a keleti tartományok inycsiklandó ételeivel, Nyugat nem volt képes többé nélkülözni elkészítésük varázsvesszejét, a fűszereket. Északon nagyon íztelen volt a konyha. A citrom, a kávé, tea használata ismeretlen. Az emberek, ahogy ma a minőséget, akkoriban a mennyiséget keresték az ételekben. De a keleti fűszerek pompás arómája csakhamar meghódította Európa gyomrát. Szinte tobzódtak a fűszerekben, nem tudtak betelni velük és nem volt étel az, mely nem csípi a torkot s nem égeti a gyomrot.